Wat is Chronische Pijn?

by henker

Chronische pijn is een complexe en vaak slopende aandoening die wordt gekenmerkt door pijn die langer dan drie maanden aanhoudt. In tegenstelling tot acute pijn, die een directe reactie is op weefselbeschadiging of verwonding en meestal verdwijnt zodra de onderliggende oorzaak is behandeld, blijft chronische pijn bestaan zelfs nadat de oorspronkelijke oorzaak is genezen. Het kan continu aanwezig zijn of episodisch optreden, en het kan variëren van mild tot ernstig. Chronische pijn heeft niet alleen fysieke maar ook emotionele en psychologische gevolgen, waardoor het een aanzienlijke impact heeft op de kwaliteit van leven van degenen die eraan lijden.

Oorzaken en mechanismen

Chronische pijn kan verschillende oorzaken hebben, waaronder langdurige aandoeningen zoals artritis, fibromyalgie, en rugproblemen. Ook kan het gevolg zijn van eerdere letsels, operaties, of infecties die nooit volledig zijn genezen. In sommige gevallen is de exacte oorzaak moeilijk te achterhalen, wat de diagnose en behandeling bemoeilijkt. Meer weten, lees meer over posttraumatische dystrofie.

Het mechanisme achter chronische pijn is complex en omvat zowel perifere als centrale processen in het zenuwstelsel. Bij chronische pijn blijft het zenuwstelsel signalen naar de hersenen sturen, zelfs zonder voortdurende weefselbeschadiging. Dit kan leiden tot een overgevoeligheid voor pijn, een fenomeen dat bekend staat als centrale sensitisatie.

Posttraumatische dystrofie (Complex regionaal pijnsyndroom)

Een specifieke vorm van chronische pijn is posttraumatische dystrofie, ook wel bekend als complex regionaal pijnsyndroom (CRPS). Dit is een zeldzame, maar ernstige vorm van chronische pijn die meestal een arm of been treft na een letsel, operatie of zelfs een kleine verstuiking. CRPS wordt gekenmerkt door intense pijn die vaak buiten verhouding staat tot de ernst van de oorspronkelijke verwonding.

Patiënten met CRPS kunnen symptomen ervaren zoals zwelling, veranderingen in de huidkleur en -temperatuur, en een verhoogde gevoeligheid voor aanraking. In ernstige gevallen kan de aangedane ledemaat veranderingen in spier- en botstructuur vertonen, wat leidt tot beperkingen in mobiliteit en functie.

De precieze oorzaak van CRPS is niet volledig begrepen, maar het lijkt te worden veroorzaakt door een abnormale reactie van het zenuwstelsel op letsel, die een overmatige ontstekingsreactie en zenuwbeschadiging induceert.

Behandeling van Chronische Pijn

De behandeling van chronische pijn is vaak complex en vereist een multidisciplinaire aanpak. Hier zijn enkele benaderingen die kunnen helpen:

 1. Medicamenteuze Therapie
  • Medicijnen zoals paracetamol, NSAID’s (zoals ibuprofen), opioïden, antidepressiva, en anticonvulsiva kunnen helpen bij het beheersen van pijn en het verbeteren van de kwaliteit van leven. Het gebruik van medicatie moet zorgvuldig worden beheerd vanwege mogelijke bijwerkingen en het risico op afhankelijkheid.
 2. Fysiotherapie
  • Fysiotherapie kan helpen bij het verbeteren van de mobiliteit, het versterken van spieren, en het verminderen van pijn. Oefeningen die zijn ontworpen om de flexibiliteit en kracht te vergroten, kunnen bijzonder nuttig zijn.
 3. Psychologische Ondersteuning
  • Chronische pijn heeft vaak een aanzienlijke impact op de mentale gezondheid. Therapieën zoals cognitieve gedragstherapie (CGT) kunnen helpen bij het aanpakken van de emotionele en psychologische aspecten van pijn, en bij het ontwikkelen van copingstrategieën.
 4. Interventionele Procedures
  • In sommige gevallen kunnen procedures zoals zenuwblokkades, injecties, of zelfs chirurgische ingrepen nodig zijn om pijn te beheersen. Deze procedures moeten altijd worden uitgevoerd door een specialist.
 5. Complementaire en Alternatieve Therapieën
  • Behandelingen zoals acupunctuur, chiropractie, en massagetherapie kunnen aanvullende voordelen bieden en helpen bij het verminderen van pijn.
 6. Levensstijl Aanpassingen
  • Aanpassingen in levensstijl, zoals regelmatige lichaamsbeweging, een gezond dieet, en stressmanagement, kunnen bijdragen aan het verbeteren van de algehele gezondheid en het verminderen van pijn.

Leven met Chronische Pijn

Leven met chronische pijn kan een enorme uitdaging zijn. Het is belangrijk om een ondersteunend netwerk van familie, vrienden, en zorgverleners te hebben. Het begrijpen van de aard van chronische pijn en het zoeken naar effectieve behandelingsstrategieën kan patiënten helpen om een bevredigend en productief leven te leiden, ondanks de pijn.

Chronische pijn is een complexe aandoening die een breed scala aan oorzaken en symptomen heeft. Door een combinatie van medische behandelingen, fysiotherapie, psychologische ondersteuning, en levensstijlveranderingen kunnen veel mensen hun pijn beheersen en hun kwaliteit van leven verbeteren. Als je chronische pijn ervaart, aarzel dan niet om professionele hulp te zoeken en samen met je zorgteam een gepersonaliseerd behandelingsplan op te stellen.